Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ve světe pomohla popularizaci plemene poněkud zvláštní událost. V roce 1969 dostala královna Elizabeth II. darem od rakouského prezidenta pár klisen. Od té doby se datuje nebývalé rozšíření během poměrně krátké doby. V této době je zemí, kde jsou haflingové chování již 70 ve všech částech světa, včetně tak exotických zemí, jako Thajsko, Kolumbie nebo Ghana. Světová federace má již 19 členských zemí. Od loňského roku 2007 k ní patří i Česká republika.
       K červnu 2006 byl přesný počet koní zapsaných v plemenné knize haflinga v České republice 27 hřebců a 377 klisen. Svaz chovatelů haflinga má 43 členů, dalších 20 chovatelů je členy moravského chovatelského spolku. Plemenných koní i chovatelů neustále přibývá a zájem o haflingy roste, hlavně mezi hobby chovateli, provozovateli turistických jízdáren a hiporehabilitačními zařízeními.
Obrazek

       Zároveň v současnosti probíhají změny v Řádu plemenné knihy. Dochází k úpravě požadavků na plemeno podle rakouského standardu a zároveň jsou již třetím rokem zavedeny výkonostní zkoušky. Tyto kroky by měly přispět k postupnému zlepšení chovné populace v ČR.