Jdi na obsah Jdi na menu
 

Šlechtitelský  program

plemene hafling

 

1. Současný stav

Hafling se řadí do skupiny malých horských koní, je chován především pro svoji nenáročnost. Má široké možnosti využití jak pro  agroturistiku a sportovní účely, tak i v zemědělství zvláště  v horských oblastech.

Chovná oblast plemene hafling v České republice zahrnuje  území celého státu.

Chovná populace zahrnuje k roku 2006 cca 430 koní.

 

2. Plemenné knihy

Do šlechtitelského programu haflinga jsou zahrnuti všichni plemenní koně, kteří jsou zapsáni do následující plemenné knihy:

 

plemenná kniha hřebců

hlavní plemenná kniha klisen

plemenná kniha klisen

pomocná plemenná kniha klisen

 

3. Metody chovu

Chovný cíl je zabezpečován metodou čistokrevné plemenitby. To znamená, že jsou mezi sebou  připouštěni hřebci z plemenné knihy hřebců a klisny z hlavní plemenné knihy, plemenné knihy  a pomocné plemenné knihy.

 

4. Použití jiných plemen

Do  PK může být zapsán pouze hafling, jehož otec a otcové matek v přímé mateřské linii do  4. generace předků přísluší k chovné populaci plemene, a je do 4. generace bez přikřížení arabské krve a jiné krve.

 

5.  Hodnocení a testování užitkových vlastností

U plemenných koní je hodnocen plemenný typ a pohlavní výraz, stavba těla a zdravotní stav. Hodnocení nepovinných zkoušek výkonnosti je součástí zkušebního řádu.

 

6. Posuzování sledovaných znaků

U hřebců a klisen se hodnotí dále uvedené znaky, tak  aby se vyloučením exteriérových nedostatků a dědičných genetických vad  zlepšoval exteriér a výkonnost chovaných koní.

Hodnocení a popis exteriéru se provádí před zápisem do plemenné knihy. Hodnocení koní se provádí na tzv. svodech,  chovatelských výstavách, nebo výjimečně na základě individuální žádosti u chovatele.

 

Hodnocení se provádí dle následujícího schématu:

Exteriérové hodnocení 

 Hlava - výrazná, ušlechtilá a suchá, u klisen a hřebců  s typickým pohlavním výrazem, středně dlouhé, dobře nasazené  uši. Nežádoucí je malá hlava, která je spojena s krátkým  silným krkem.

Krk - dostatečně dlouhý korektně nasazený, klenutý.  Nízko nasazený, obrácený krk je nežádoucí.

Plece - dlouhá s šikmá plec

Kohoutek - dobře vyznačený

Prsa - široká

Hrudník - široký, dostatečně hluboký;

Hřbet - dostatečně dlouhý, pevný s dobře vázanými bedry

Záď - dlouhá,často mírně štěpená, dostatečně osvalená;

Ohon - středně nasazený.

Postoj - pravidelný, končetiny se suchými, výraznými klouby. 

Chody - prostorné a elastické.

Kopyto - pravidelné, okrouhlé s dobrou rohovinou. 

Barva - ryzáci všech odstínů.

Žíně - hřívy a ohonu výrazně světlé, podstatný podíl  tmavých žíní je nežádoucí.

 

U hřebců jsou nežádoucí bílé znaky na  končetinách. Bílé a tmavé skvrny na těle větší jak 1 cm jsou  nežádoucí u hřebců i u klisen.

Vyskytne-li se u klisny na jedné končetině bílý odznak sahající do ½ holeně není negativně posouzen. 2 bílé odznaky na nohou klisny vedou k odečtení 1 bodu ze stupnice hodnocení. 3 bílé nohy pak znamenají odečtení 2 bodů. Vyskytnou-li se u hodnocené klisny 4 bílé končetiny, nebo bílá noha nad  úroveň hlezenního kloubu, není zařazena do PK.

 

7. Metody selekce (výběru)

1. Zlepšování interiéru a exteriéru chovných koní se provádí  systematickým výběrem (selekcí).

2. Koně mohou být zapsáni do plemenných knih tehdy, budou-li  zhodnocena následující kritéria.

2.1. Původ

Původ musí  být po stránce krevních kombinací co nejhomogennější.

2.2. Posuzování zevnějšku (exteriéru)

Při posuzování zevnějšku se především hodnotí plemenný  typ, pohlavní výraz, tělesná stavba,korektnost a pravidelnost chodů, jejich kmihuplnost, prostornost a dále celkový dojem koně. Minimální kohoutková výška hůlková při zápisu do HPK  u klisen je 140 cm, PK plemenných knih je u klisen 138 cm.  U hřebců je minimální KVH 142 cm.

Metodické zásady stanovuje Rada PK.

2.3. Posouzení vlastností (interiéru)

Posuzování se provádí při licentování hřebců, při zápisu  klisen do plemenných knih a posuzuje se především charakter,  pohybové nadání, zdraví, konstituční tvrdost a životnost  koně.

2.4. Při posuzování vlastností se používá bodového hodnocení  škály 1 – 10.

2.5. Jako dalšího selekčního kritéria se používá:

 - hodnocení plodnosti u hřebců, % březosti a natality v  minulých připouštěcích obdobích

 - hodnocení dlouhověkosti v reprodukčním procesu klisen

 - dobře plodné(4 hříbata ve 4 chovných letech)

 - velmi plodné(7 hříbat v 8 chovných letech nebo celkem 10 narozených hříbat)

 

8. Zdravotní stav

U plemenných koní se požaduje výborný zdravotní stav , plodnost. a genofond bez dědičně podmíněných vad a nemocí.

 

9. Akcelerační program

Ke  stimulaci genetického pokroku v chovu haflingského koně, vyhlašuje ASCHK ČR jako nový impuls výběrový program. Cílem programu  je urychlení selekční práce v chovu.

ASCHK ČR bude usilovat i za pomoci státní stimulace o vytvoření takových podmínek pro chovatele plemenných koní, aby mohly být prověřené klisny kryty čistokrevnými  hřebci. Bude tak usilovat o to, aby pro chovatele koní špičkové úrovně, byly vytvořeny podmínky k dosažení takového cíle v co nejkratší možné době.

a) Cíl navrženého šlechtitelského projektu

Cílem   projektu je urychlení šlechtitelského procesu (tzv.akcelerační program) a tím dosáhnout maximálního genetického pokroku především v genotypové čistotě  reprezentantů plemene, kteří svojí fenotypovou kvalitou (exteriérem i ostatními, především charakterovými vlastnostmi) zaručují produkci kvalitních potomků ve smyslu platného šlechtitelského programu.

b) Způsob realizace

K dosažení výše uvedeného cíle je navržen šlechtitelský postup, spočívající především v závazně stanovené kombinaci připařování vybrané části populace haflingských klisen stanovenými, haflingskými hřebci, vynikajícími nad průměr ostatní populace hřebců.

 

Kriteria výběru koní do navrženého programu

Pro intenzivní šlechtění a výběr populace klisen a hřebců jsou stanovena následující kritéria:

 

KLISNY:

Do „Akceleračního programu“ jsou zařazeny pouze klisny splňující platné požadavky ŘPK pro oddíl HPK /hlavní plemenné knihy/ s hodnocením 7,6 a vyšším.

Do „Akceleračního programu“ nemohou být vybrány klisny zařazené do oddílů PK /plemenné knihy/ a PPK /pomocné plemenné knihy/ ŘPK.

 

HŘEBCI:

Do „Akceleračního programu“ jsou zařazeni pouze hřebci splňující platné požadavky ŘPK pro plemennou knihu hřebců s minimální známkou za exteriér 8,0 bodů.

Do „Akceleračního programu“ nemohou být vybráni hřebci s nižšími známkami.